Ben je aan het aftellen? Nog zoveel dagen voor de vakantie? Nog zoveel afspraken en dan kan ik uitrusten? Nog zoveel taken afmaken en dan heb ik rust? Meestal is dat een teken dat je aan het eind van je krachten bent. Dat je kijkt hoelang je het nog vol moet houden voordat je in kunt storten. En weet je wat? Dan stort je ook in!

Golven

Stel je rust niet uit. Rust hoort in elke dag. Na inspanning komt ontspanning. Iets af? Even rust. Weggeweest? Rust nemen als je thuis komt. Koppel geen afspraken aan elkaar, en ga niet van het ene naar het andere klusje. Zie het als een golfbeweging. Inspanning-ontspanning-inspanning-ontspanning.

Dit is ook een van mijn eigen valkuilen. Als ik ergens enthousiast mee bezig ben dan ga ik op volle kracht vooruit. Ik blijf bovenop die golf surfen en kom niet meer naar beneden. Ik vergeet mijzelf en mijn rustmomenten. Ben alleen maar bezig met wat er moet, wat ik graag af wil hebben en wat op mijn planning staat voor mijn werk. Lunchen? Zonde van mijn tijd!

Dan komen de kinderen thuis en ben ik volop mama, huisvrouw en echtgenote en aan het eind van de dag ben ik helemaal op. En de volgende dag ga ik natuurlijk op dezelfde manier te werk… Tot ik mezelf eindelijk afvraag: Waar ben ik nu eigenlijk mee bezig?

Zo raak je uitgeput. Je hebt niks meer te geven en kan je er voor niemand zijn. En dat is zonde!

[pullquote align=”right”]Zorg voor je rustmomenten in elke dag. Ga golven![/pullquote]