Uit onderzoek is naar voren gekomen dat vrouwen meer moeite hebben om zich te ontspannen dan mannen. ‘Emotion work’ gaat ten koste van ontspanning, stond er in de krant deze week. Vrouwen zijn meer bezig met de kinderen, het huishouden maar ook met het organiseren van dingen voor het gezin, of het onderhouden van de sociale contacten of het zorgen voor de ouders. Dit zorgt voor een opgejaagd gevoel. Het gevoel dat je altijd tijd tekort komt en het nooit goed kunt doen. Extra belangrijk dus om goed in beeld te hebben waar jij als vrouw van tot rust komt. Wat jijzelf nodig hebt.

Vrije tijd

Vrouwen hebben wel evenveel vrije tijd dan mannen maar besteden die toch vaak aan zorgtaken of het huishouden terwijl mannen zich makkelijker terugtrekken en hun eigen ding gaan doen. Als ik naar mezelf kijk is dat ook zo. Maar ik vind het zelf waardevol om beschikbaar te zijn voor de kinderen. Om bij ze in de buurt te zijn zodat er ruimte is voor een gesprekje, een knuffel, een hulpvraag. Maar ergens moet je toch dat stukje voor jezelf vandaan halen. Dus voordat ze thuis zijn of ’s avonds als ze naar bed zijn. Of toch tussendoor.

Zingeving

Kijk waar jij blij van wordt, wat jij nodig hebt en maak daar tijd voor. Wat is voor jou de zingeving in jouw dag. Als je dat te lang negeert gaat het wringen. Daar word je ongelukkig van. Begin bijvoorbeeld een dagboek. Dan voer je steeds even een gesprek met de belangrijkste persoon in je leven, namelijk jezelf. Door te schrijven ben je dicht bij jezelf en alleen dat kan al een goed gevoel geven. Ook komt vaak boven wat voor jou belangrijk is. Dat is ook mooi, want dan kun je dat een plaats gaan geven in je leven. Daar tijd aan besteden. Ontspanning zit dus niet alleen in rustig aan doen of sporten, maar ook in dingen doen die jou energie geven. Het maakt niet uit wat het is: wandelen, fietsen, kleuren, breien, schilderen, tuinieren, gezonde koekjes bakken, naar de sportschool, lezen of schrijven, als je er maar energie van krijgt.

Een cursus gaan volgen voor je eigen ontwikkeling bijvoorbeeld is ook iets wat je veel energie kan geven. En je bent verplicht om er tijd aan te besteden. Dat helpt vaak ook om even tijd voor jezelf te nemen. Tijd om te groeien.

[pullquote align=”right”]Het is waardevol om er te zijn voor anderen, maar dat hoeft niet ten koste te gaan van jezelf! [/pullquote]