Bevrijd jezelf van je eigen regels!

Het leven hangt aan elkaar van regels, wetten, ethiek. En dat is prima, het is noodzakelijk voor een samenleving om vast te leggen wat er wel en niet geoorloofd is. Maar zonder dat je het bewust bent heb je in de loop der jaren een heleboel “leefregels”voor jezelf afgesproken die je eigenlijk beperken in plaats van helpen. Door mindful in het leven te staan kom je die leefregels tegen en kun je ze tegen het licht houden.

Leefregels

Een veel gebruikte leefregel is bijvoorbeeld dat je eerst alles af moet hebben voordat je mag rusten. Dat lijkt een heel mooi streven. Maar het zorgt ervoor dat je niet meer naar je lichaam luistert om te bepalen of je rust nodig hebt, maar naar je hoofd, dat altijd maar meer wil. En wanneer is nu iets af? Er komt altijd weer wat bij. Gevolg is dat je jouw rust uitstelt, en daarmee niet goed voor jezelf zorgt. Ook raak je het contact met je lichaam kwijt, je luistert niet naar de signalen die het afgeeft en met de loop der jaren verdwijnt het gevoel.

Of je hebt als leefregel dat iedereen je aardig moet vinden. Dat betekent dan dat je moeilijk nee zegt als iemand je iets vraagt. Of dat je niet je eigen mening durft te geven omdat je bang bent dat die af zal wijken van anderen, je houdt je op de vlakte. En ook dat geeft geen fijn gevoel over jezelf.

Vroeger

Regels kunnen ook van vroeger thuis komen. Wat je ouders tegen je zeiden. Bij ons thuis was het motto: “Moe is een woord wat we niet kennen!” Het resultaat van deze regel: ik luisterde nooit naar mijn lichaam en ben zo ver over mijn grenzen gegaan dat ik overspannen werd. Veel te hard gewerkt. Niet zo handig dus.

Kijk eens goed naar jouw leefregels en kijk welke je helpen en welke je beperken in je dagelijks leven. En bevrijd jezelf van deze regels.

[pullquote align=”right”]Jij bent degene die ze heeft ingesteld en je kunt ze dus ook opheffen. Wat een vrijheid![/pullquote]