Voel je dat ook? Dat je jezelf niet bent? Dat je anders reageert, een korter lontje hebt, kortaf doet tegen de mensen waar je van houdt…. Of hoor je dat wel eens van je partner, je collega’s of je kinderen? Dat je zo anders reageert? Dat je iedereen afblaft? Dan zou het zomaar kunnen dat je over je grenzen aan het gaan bent. Dat je harder werkt dan goed voor je is.

Tijd voor jezelf

Sport je nog wel eens? Of doe je leuke dingen met je familie of anderen? Kom je aan jezelf toe? Of ben je alleen aan het overleven? Doe je alles wat je moet doen op de automatische piloot, en heb je geen energie meer voor de leuke dingen? Lig je het liefst op de bank voor de tv? Denk je:”Laat mij maar thuis, ik ga niet mee naar dat feestje?”

Keuzes

Zo doe je jezelf en iedereen om je heen tekort. Dus: tijd om keuzes te maken. Zo gaat het niet langer. Neem rust. En kijk wat er anders moet. Werk je teveel? Of is er teveel werk voor te weinig uren? Bespreek dat met je werkgever. Of moeten er thuis dingen anders? Ben je voor iedereen aan het rennen? Geef dan de verantwoordelijkheid terug aan de anderen en bespreek hoe je het wil gaan doen.

Energie

Doe dingen waar je energie van krijgt, die je leuk vindt. Wat waren die dingen ook al weer? Schrijf ze maar eens op en vraag jezelf af hoe lang het geleden is dat je iets leuks voor jezelf deed. Door dingen te doen waar je energie van krijgt laad je weer op. En met die energie ga je deze keer zuinig om, zodat je energie overhoudt en niet alles weggeeft. Zo kom je stukje bij beetje weer terug in je kracht.

[pullquote align=”right”]Zo word je weer je eigen blije ik. En herken je jezelf weer.[/pullquote]