Je hebt een discussie gehad met een collega, of een woordenstrijd met je partner en vervolgens zit je nog uren “door te praten”. Niet tegen de collega of je partner, maar in je hoofd. Je blijft het gesprek maar herkauwen, je eigen punten weer benoemen, alles wat er fout ging overnieuw doen en natuurlijk herhalen wat de ander allemaal verkeerd doet. Het is een doorgaande monoloog met jezelf.

Vast

Inwendig blijf je vastzitten in een “loop”. Alsof je het gesprek opnieuw en opnieuw voert. Je zit in een negatieve spiraal. Er verandert niks meer aan wat er daadwerkelijk gebeurd is, maar je blijft er wel mee bezig. Wie heeft hier last van? Jij! De ander merkt er niks van (die doet misschien hetzelfde, maar dan ben jij degene die alles verkeerd doet…).

Hoe red je jezelf van dit soort ongemak?

Bevrijd jezelf

Als je merkt dat je je binnenruimte aan het vervuilen bent met dit soort negativiteit stop er dan mee. Zeg tegen jezelf: “Ik houd mijn binnenruimte schoon” (of iets anders wat werkt) en geef jezelf vrij van deze onnodige gedachten. Denk aan iets positiefs en leuks. Of kijk hoe je dingen positief kunt veranderen.

Ontspanning

Zorg voor ontspanning. Even een rondje lopen, buiten zitten of mediteren. Doe iets wat jou ontspant. Laat het gebeurde even los en zie dat je gewoon doorleeft, maar veel prettiger.

[pullquote align=”right”]Blijf niet hangen! Ontspan en ga verder![/pullquote]