wat je niet kunt veranderen

Een situatie is zoals hij is, of jij dat nu leuk vindt of niet. Als je geen invloed meer hebt op hoe het nu is, dan is acceptatie de manier om ermee om te gaan. Maar zolang je nog invloed hebt, moet je die aangrijpen!

Tennis “les”

Ik speelde ooit een tenniswedstrijd, dames dubbel, en we stonden op het punt te verliezen van een duo waar we eigenlijk van konden winnen. Ik herinner me dat ik aan het net stond en dacht, heel spiritueel: “Alles is goed zoals het is”. Prachtige gedachte, alleen op het verkeerde moment! Ik accepteerde ons verlies al, terwijl we nog invloed hadden op de eindstand! Op dat moment had ik moeten strijden voor wat ik waard was. Als de wedstrijd is afgelopen, dan pas kun je er niets meer aan veranderen, en dan is acceptatie op zijn plaats. Niet eerder!
Helaas bedacht ik me dat pas na de verloren wedstrijd…..

Invloed

Stephen Covey heeft het over de Cirkel van invloed en de Cirkel van betrokkenheid.

Je tekent 2 cirkels. Een kleine en daar een grote omheen. De binnenste cirkel is je cirkel van invloed. Alles wat daar in staat daar kun je iets mee. Alles wat in de grotere cirkel staat, zit in je cirkel van betrokkenheid. Daar heb je wel mee te maken, maar daar heb je geen invloed op. Daar is acceptatie het toverwoord. Het geeft jezelf rust.

De vraag die je jezelf kunt stellen in diverse situaties is: “Heb ik hier invloed op?” Ja: doe wat je kunt! Nee: accepteer het zoals het is….Soms kun je je invloed vergroten door bijvoorbeeld in een commissie te gaan, dan mag je meebeslissen en kun je je stem laten gelden. En anders zul je moeten accepteren wat anderen beslissen.

Innerlijke strijd

Door niet te accepteren wat er toch is, lever je een innerlijke strijd. Die levert alleen frustratie en negativiteit op. Verspilde tijd en energie. Kijk voor jezelf waar je invloed op hebt, en waar niet.

[pullquote align=”right”]Geef jezelf rust door te accepteren wat je niet kunt veranderen.[/pullquote]