Soms heb je een confrontatie met elkaar. Iemand schiet, terecht of onterecht, uit zijn of haar slof. En dan? Wat doe je er dan mee? Maak je er iets groots van dan wordt het een strijd, laat je het gebeurde doorsudderen dan blijft de sfeer lang verpest, of vergeef je de ander en jezelf , laat je het gaan en ga je verder?

Blijven hangen

Het is zo makkelijk om lekker in je vervelende gevoel te blijven hangen, en intern hele gesprekken te voeren over het wel of niet gelijk van jezelf en de ander. Maar wat schiet je ermee op? Verandert er iets aan de situatie? De actie ligt in het verleden. Daar gebeurt niks meer. En je verpest het nu. Het enige moment waarin je iets positiefs kunt doen.

Keuze

Je hebt een keuze. Jij bent de baas over je gevoel. Je kunt kiezen erin te blijven hangen (slachtoffer) of je kunt ervoor kiezen om het achter je te laten en weer vooruit te gaan (aan het roer).Dat betekent niet dat iedereen maar mag doen wat hij of zij wil en dat je nergens iets van zegt. Je kunt rustig ergens een punt van maken. Of aangeven wat je ergens van vindt of voelt. Maar laat dingen uit het verleden je heden niet verpesten. En verleden is niet vorig jaar, verleden is 1 minuut geleden. Het is al gebeurd. De wereld waarin het niet gebeurt is bestaat niet.

Vraag

Stel jezelf de vraag: “Wil ik hier iets mee?” Nee? Vergeef dan snel en ga verder. Het is niet van belang. Wil je hier wel iets mee? Trek dan je conclusies, maak keuzes en pak het aan.

[pullquote align=”right”]Zo besteed je je tijd en energie op een constructieve manier. En je bent weer baas over je gevoel en de situatie. En dat geeft kracht![/pullquote]