Ik heb laatst een kleurboek voor volwassenen gekregen. Vroeger vond ik kleuren erg leuk, dus dat zou nu ook nog zo kunnen zijn, alleen dacht ik niet dat ik de tijd zou nemen om te gaan kleuren. En ik wist ook niet of ik er nog voldoening uit zou halen. Je maakt wel iets, en daar hou ik van, maar het zit in een boek, je kunt het als het af is niet ophangen of zo.

Complex

Ook waren de tekeningen zo complex dat ik me niet voor kon stellen dat ik er 1 af zou krijgen. Maar ik ben begonnen. En wat blijkt? Het is ontzettend rustgevend. Even lekker bezig zijn met iets simpels, heerlijk. En het geeft voldoening, je maakt iets. En het is laagdrempelig, het hoeft niet perfect of prachtig te worden, het is gewoon leuk om te doen. En de tekeningen zijn van zichzelf al prachtig, dus ingekleurd alleen maar mooier. Dus vooral doorkleuren en niet beginnen met gummen.

Structuur

Maar wat heb ik hier nu van geleerd? Dat als je er regelmatig aan werkt, ook een complexe tekening op een gegeven moment gewoon af is. Ik merkte dat ik gestructureerd werk. Niet een beetje hier en een beetje daar, maar 1 onderdeel per keer afmaak. Zo heb je ook steeds voldoening dat er weer iets af is. Kleur je allerlei losse dingen in dan heb je wel even gewerkt maar niks af. Geeft minder voldoening. Net zoals in de tuin werken. Ga je onkruid wieden en doe je overal een beetje, dan heb je wel veel gedaan maar is er niks af. Haal je alle onkruid weg in een bepaald stuk dan heb je even lang gewerkt maar ook resultaat. Dat stuk is onkruidvrij. En dat geeft weer een goed gevoel.

Regelmatig

Zo werkt dat natuurlijk ook in het gewone leven. Als je gestructureerd en regelmatig ergens aan werkt, is het op een gegeven moment af. Dus als je een boek wilt schrijven, schrijf elke dag een beetje. En als je een ingewikkelde taak hebt, verdeel hem in deeltaken en werk elke keer aan 1 stuk. Zo maak je het overzichtelijk en kun je steeds een tussendoel halen. En dat geeft weer
energie voor de volgende deeltaak.

Grootse plannen?

Dat geldt ook voor grootse plannen. Verdeel ze in stukken en blijf er aan werken. Laat je niet tegenhouden door anderen en zeker niet door jezelf. En op een dag heb je je grootse plannen gerealiseerd.

[pullquote align=”right”]Goed gevoel toch?![/pullquote]