Zonder schuldgevoel

Wie is de baas over jouw agenda? Je leidinggevende? Al je vragende collega’s? Of ben je dat eigenlijk gewoon zelf?! Wie bepaalt wanneer je wat doet? Jij of je omgeving? Zeg even: “Mijn omgeving”. Oké, en hoe voelt dat? Geeft dat grip en controle? Of ben je dan een speelbal van je omgeving? En blijven je eigen taken of de dingen die je voor jezelf gepland had liggen? Hoogste tijd om weer baas te worden over je dagindeling. Maar hoe doe je dat dan?

NEE zeggen

Door Nee te zeggen! Ja, ha, ha, dat is lekker! Dat lijkt simpel, maar dat is het niet. Tenminste, niet meteen. Als je er even mee oefent blijkt het makkelijker dan je denkt. Je kunt er zelfs goed in worden! En niet gewoon Nee zeggen tegen iedereen, dan is je werksfeer snel bevroren…maar Nee zeggen als het nodig is.

Hoe?

Door je bij elke vraag die binnenkomt af te vragen:

“Is dit een vraag voor mij?” ja/nee
“Heb ik daar tijd voor?” ja/nee

Zijn beide antwoorden ja? Dan kan het
Is één van de antwoorden nee? Dan kan het niet!

Nee is dan een prima antwoord. En de Nee hoeft natuurlijk niet onaardig te zijn. Je kunt eerst nog doorvragen: “Wanneer wil je het klaar hebben?” Dat geeft vaak al iets meer ruimte, het hoeft niet altijd meteen (terwijl je dat wel denkt). Je kunt ook zeggen:”Het lukt me nu niet, maar bv. donderdag heb ik daar wel ruimte voor”. Dan kan de vraagsteller beslissen of dat nog op tijd is of dat het anders opgelost moet worden.

En kan het niet maar moet het toch? Dan moet er ander werk blijven liggen. Ga niet harder werken en het er tussendoor doen. Meestal wordt het dan afraffelen en de kans dat je dan tevreden bent met het eindresultaat is niet zo groot… Of je gaat te hard of te lang werken en dat gaat ten koste van jouw eigen gezondheid en vaak ook van je werkplezier.

Kiezen

Dus kiezen. En niet ervoor kiezen om alles te doen, maar strepen. Wat kan er wel en wat kan er niet. En dat dan ook kenbaar maken. En vraag jezelf ook eens af: “Hoe wil ik het?” Héééél belangrijk!!

[pullquote align=”right”]Zo word je weer de baas over je eigen tijd! Dat geeft rust, grip en controle. Heerlijk![/pullquote]