Van onze manier van leven word je slap! We brengen onze dagen zittend door, we werken met ons hoofd en niet meer met ons lijf. We laten ons huis poetsen door een hulp en de tuin het liefst onderhouden door een tuinman. Daar gaat onze kans op beweging en krachtontwikkeling! Dus moeten we bewegen in de sportschool, of we gaan hardlopen, fietsen of wandelen.

Stijf

Maar dat zijn nog steeds recht-toe recht-aan bewegingen. Daar onderhoud je wel je spieren mee, je wordt er wel sterker van, maar niet soepel. Dat weet je maar al te goed als je na een hardloopsessie weer uit je stoel moet komen…Voor je lichaam geldt: Use it or Loose it! Gebruik het of verlies het!

Yoga

Deze week word ik 45 jaar, mooi moment om voor mijn soepelheid te gaan zorgen en te voorkomen dat ik straks een stijf oud vrouwtje word… Ik was al begonnen met hardlopen om sterker te worden, maar om mijn soepelheid terug te krijgen ben ik begonnen met yoga oefeningen. En dan niet in een klasje, maar gewoon op mijn slaapkamer. Ik heb ooit een ademhalingscursus gedaan en daar werden ook yogaoefeningen bij gedaan, en die stonden mooi afgebeeld in een boekje. Daar ben ik mee begonnen en ik merk meteen hoe fijn dat is. Even je nek losmaken, je schouders, je romp rekken, je rug soepel maken. Eigenlijk heel logisch dat dit onderdeel van je dag is, je lijf soepel houden. Ik merk meteen dat het goed voor me is. Ik neem even tijd voor mij, doe even wat goed voor mij is. Daarna de ademhalingsoefeningen en een ontspanningsoefening. Een geweldige manier om aan de dag te beginnen.

Ruimte

En dan straks toch ook maar op zoek naar een yoga-klasje. Om ruimte te maken in mijn leven voor mijzelf en mijn lijf, en andere mensen te ontmoeten die hetzelfde belangrijk vinden. Dan is het makkelijker om het een vaste plaats te laten krijgen in elke dag. Want daar ligt natuurlijk de uitdaging. Om het vol te houden, er elke dag even tijd voor te nemen. Ik ben me nu bewust van de noodzaak, en van wat het me oplevert. Kijken of dat genoeg is om het vol te houden!

[pullquote align=”right”]Niet voor even, maar voor altijd! (klinkt lang!)[/pullquote]