Uitputtend en afleidend

Er is al veel over gezegd, maar toch wil ik er een blog aan wijden, Social Media. We hebben gewoon niet in de gaten dat het kijken op je telefoon energie kost. De continue stroom aan input put je uit. Je loopt leeg op je telefoon. Je denkt dat het ontspannen is, even een momentje voor jezelf, maar dat is het niet. Je houdt jouw hersenen de hele tijd bezig terwijl ze rust nodig hebben om te archiveren en verbinden.

Rustmoment

Probeer het maar eens uit. Meestal denk je:”Ik ben moe, ik pak lekker even mijn telefoon”. En dan ga je hele belangrijke filmpjes kijken… en let maar eens op hoe je je daarna voelt en hoeveel tijd dat gekost heeft. Je bent zomaar een half uur verder, als het niet meer is, en je voelt je nog steeds moe, eigenlijk nog iets vermoeider. Je hoofd zit vol en je lijf is gespannen.

En de volgende keer denk je: “Ik ben moe, dus ik pak mijn telefoon niet. Ik kijk lekker even voor mij uit, neem mijn omgeving in me op, let even bewust op mijn ademhaling, luister naar vogels of kijk naar de wind door de bladeren”. Dat resulteert zomaar in een mini-meditatie. Je hoofd krijgt rust en de spanning vloeit uit je lijf. Daar rust je van uit en laad je van op. En kijk maar eens hoe je je daarna voelt en hoeveel tijd dat heeft gekost. Waarschijnlijk tussen de 5 en 10 minuten, en je hebt weer energie.

Je hebt het nodig om tot rust te komen. Om inspanning en ontspanning af te wisselen. Na een taak volgt een rustmoment en niet meteen de volgende taak. En als je moe bent neem je even een moment voor jezelf en dan gaat het weer.

Afleiding

Social Media is ook afleiding, je verliest je focus zodra je op je telefoon kijkt. Als je dan weer terug komt in de echte wereld heb je vaak geen idee wat je aan het doen was of wilde gaan doen voordat je op je scherm keek. En elke verstoring van je concentratie kost je ongeveer 15 minuten “schakeltijd” van je hersenen. Na een kwartier zit je pas weer lekker in je werk, mits je ondertussen niet weer op je telefoon gekeken hebt natuurlijk! Het kost dus heel veel concentratietijd. Het duurt zo veel langer om je werk af te krijgen omdat je er gewoon niet lekker inkomt.

Rust bewust!

Wat willen de meeste mensen? Rust in het hoofd. Dus wat zou het toch fijn zijn als het je lukt om jezelf die rust ook te geven. Leg je telefoon weg en gebruik hem alleen voor de praktische zaken, je agenda en de routeplanner bijvoorbeeld.

Wees je bewust dat elke keer dat je op je telefoon kijkt je of je concentratie voor je taak verstoort of een ontspanmoment mist.

[pullquote align=”right”]Geef jezelf rust en focus. Dat geeft energie en een goed gevoel![/pullquote]