Als je een relatie hebt ben je erg betrokken bij elkaar. Dat is ook goed. Totdat je denkt dat je controle hebt over een ander, omdat die persoon nu bij jou hoort. Je blijft 2 individuen die hun eigen ik houden. 2 bomen die naast elkaar groeien, en niet samen 1 boom zijn. Dat betekent dat ieder zijn leven op zijn eigen manier leeft. En alles op zijn eigen manier doet. De vaatwasser op zijn eigen manier inpakt, de handdoeken op zijn eigen manier opvouwt, zijn werk op zijn eigen manier aanpakt. En dat is heerlijk. Waarom zou je verwachten dat iemand anders de dingen op jouw manier doet? Wil je toch dat iets op jouw manier gebeurt? Dan zul je het zelf moeten doen!

Controle

Er zitten vaak geen kwade bedoelingen achter het controlerende gedrag. Het is een onhandige manier om grip op zaken te krijgen. Een grip, of controle, die voor anderen niet wenselijk is. En juist ervoor zorgt dat iedereen die je krampachtig probeert vast te houden, bij je wegloopt. Probeer maar eens zand vast te houden. Hoe meer je je hand dichtknijpt om het zand vast te houden, hoe meer zand je verliest. Je bereikt het tegengestelde resultaat.

Vrijheid

Mensen willen vrijheid in hun doen en laten. Eigen keuzes maken. Niet gecontroleerd of betutteld worden. Respect voor elkaar en iedereen in zijn waarde laten. Geef anderen de ruimte om de dingen op hun eigen manier te doen. En doe vooral ook jouw dingen op jouw eigen manier! Zo houd je iedereen tevreden en dichtbij je. Het lijkt tegenstrijdig, maar het is het niet. Het is eigenlijk logisch. Als jij de ruimte krijgt om jezelf te zijn, vind je het fijn om bij de ander te zijn. Zit de ander je op de huid, dan wil je bij diegene uit de buurt, je bevrijden uit de greep!

[pullquote align=”right”]Geef ruimte om dichtbij te blijven![/pullquote]