Doe ik het wel goed? Kan ik dit wel? Wat vinden anderen van mij? Twijfels aan jezelf. Iedereen heeft het wel eens. Maar is het ook nuttig? Verbeteren je prestaties door onzekerheid? Of ga je juist overcompenseren door enorm perfectionistisch te worden? Om maar geen fouten te maken en kritiek te krijgen?

Trots

Zo werk je jezelf in de stress en dat is echt niet nodig. Kijk eens naar waar je trots op kunt zijn. Je relatie, je kinderen, je werk, je eigen ontwikkeling. Er zijn vast genoeg zaken in je leven waar je trots op mag zijn.

Kijk elke avond eens terug op de dag en kijk wat er goed is gegaan. Benoem die dingen voor jezelf. Je was op tijd, het overleg ging goed, je hebt je collega goed geholpen of je hebt zelf hulp gevraagd, je bent voor jezelf opgekomen, je hebt lekker gekookt, je hebt leuk met de kinderen gespeeld, bedenk het maar!

Liefde

Het geeft een goed gevoel om zo naar jezelf te kijken i.p.v. alleen naar wat er mis ging op een dag. Zo vergroot je zelfvertrouwen en kun je met liefde naar jezelf kijken en niet altijd met een superkritische blik. Je bent goed zoals je bent. Je mag je leven op jouw manier leven, zoals het voor jou goed is. En wat anderen doen en vinden is totaal niet interessant. Die mogen hun eigen leven vormgeven, op hun eigen manier.

[pullquote align=”right”]Kijk met liefde naar jezelf. Je bent goed zoals je bent![/pullquote]