Accu of bron?

Het moeten speelt een grote rol in het leven van velen. Je moet van alles doen, nog even dit, nog even dat. Je houdt jezelf bezig en neemt geen tijd om even stil te zitten. En zo raak je eerst vermoeid, dan oververmoeid en overbelast. Je vergeet te voelen hoe het met je gaat en daar je acties op af te stemmen maar je laat je leiden door het altijd aanwezige moeten.

Moeten

Kijk maar eens naar dit to-do-lijstje:

Ik moet snel boodschappen doen. Ik moet ook nog eten koken. Ik moet tussendoor de hond even uitlaten. Ik moet nog snel een offerte maken. Dat voelt als druk. Niet prettig. Je handelt vanuit je hoofd en je hoofd wil altijd meer. Altijd bezig zijn en altijd in een hoog tempo. Zo raakt je accu leeg.

Willen

Maar als je er zo tegenaan kijkt:Ik wil eten in huis hebben, dus ik ga boodschappen doen. Ik wil mijn gezin en mijzelf voeden, dus ik ga een lekkere gezonde maaltijd klaarmaken. De hond heeft behoefte aan beweging en wil uit. Ik wil goed voor mijn hond zorgen. Dus ik ga de hond uitlaten. Zo zorg ik ook voor mezelf, ik krijg meteen mijn beweging en frisse lucht en heb even afstand van waar ik mee bezig ben. Ik wil een goede relatie met mijn opdrachtgever. Ik wil een mooie offerte maken en ik zorg ervoor dat hij die op tijd ontvangt.

Zo geeft het doen van dezelfde activiteiten een goed gevoel. En het kost je minder energie, omdat het tempo lager ligt en je er voldoening uithaalt.

Hart

Het willen zit niet in je hoofd maar in je hart. Het hart heeft nooit haast, hoeft nooit even snel iets te doen. Vanuit je hart doe je wat je wilt, in een rustig tempo. Dat kost geen energie, maar geeft waarde aan de activiteit. Zo raak je ook niet oververmoeid, want je tempo ligt lager, je rust vanzelf uit tijdens de activiteit. En als je vanuit je hart dingen doet, komt de energie daarvoor uit je bron, daar is energie in overvloed. Niet om in hoog tempo aan van allerlei “moetjes” te besteden, maar om te besteden aan de activiteiten die jouw aandacht en tijd waard zijn. Zo is er weer ruimte voor je gevoel en krijg je rust.

[pullquote align=”right”]Als je alles doet omdat je dat wilt, dan leef je vanuit je bron. Die energie is oneindig, dat borrelt omhoog.[/pullquote]