Als je telefoon bijna leeg is leg je hem aan de lader, tot de accu weer vol is. Maar wat doe je als jij bijna op bent, als jouw accu leeg is? Leg je dan jezelf aan de lader? En hoe doe je dat dan?

Doorgaan

Vaak ga je door tot je niet meer kunt. Soms voel je nog wel dat je lijf aangeeft dat je een pauze zou moeten nemen maar meestal zegt je hoofd dan dat je deze klus graag eerst afmaakt voordat je pauzeert. En wij zijn gewoon sneller geneigd naar ons hoofd te luisteren dan naar ons lijf. En als je dat jaren doet kan het zijn dat je de signalen van je lichaam niet eens meer oppikt. Je bent het contact met je lichaam kwijtgeraakt…

Luisteren

Door niet naar je lijf te luisteren put je jezelf uit. Geef je het niet de rust waar het om vraagt. Natuurlijk is het fijn om een klus af te maken. Maar als dat ten koste van jezelf gaat, waar doe je het dan voor? Geeft het dan geen beter gevoel om even rust te nemen, voor jezelf te zorgen en dan later verder te gaan? Als je wel weer energie hebt?

Opladen

Even tussentijds opladen kost meestal niet zoveel tijd. Als je 5-15 minuten gaat zitten met een glas water ben je al weer een stuk hersteld. Maar als je steeds over je grenzen gaat en je lichaam uitput, dan ben je er niet met 15 minuten. Dan moet je veel langer herstellen. Dus wat is nu wijs?

Iets voor jezelf doen

Opladen doe je ook door elke dag iets voor jezelf te doen. Iets waar jij blij van wordt. Dus niet alleen doen wat je moet, maar ook iets wat je wilt. Want daar krijg je een goed gevoel en energie van! En je dag wordt ook leuker als je ruimte maakt voor iets voor jezelf.

[pullquote align=”right”]Luister naar je lichaam en je eigen wensen. Daar word je blij van![/pullquote]