Als je een relatie met iemand aangaat heb je vaak een beeld van die persoon. Dat beeld hoeft niet overeen te komen met de werkelijkheid, het is iets wat jij gevormd hebt op basis van jouw ervaringen in deze wereld. Vervolgens leer je iemand beter kennen en blijkt dat de werkelijkheid en het plaatje niet overeenkomen. Dit zorgt voor frustratie, en je gaat proberen de ander te veranderen, zodat hij wel in jouw plaatje past. En ook dat blijkt niet te werken, zodat er nog meer frustraties bijkomen.

Draaiboeken

Je hebt zonder dat je je er bewust van bent toch allerlei draaiboeken in je hoofd met hoe jij vindt dat iemand zou moeten zijn. Als vader doe je zus, als moeder doe je zo en als man of vrouw doe je zo. Als je partner zich vervolgens niet zo gedraagt als jij bedacht hebt in jouw draaiboek, dan valt dat tegen. Je bent teleurgesteld. Ook volg je zijn of haar gedrag kritisch zodat alles wat niet past in jouw plaatje meteen opvalt. Dit klopt niet, dat klopt niet, dat moet je anders doen. Voor de partner erg vermoeiend en ontmoedigend, hij/zij doet het nooit goed, en voor jou heel frustrerend, je krijgt het nooit zo als je het hebben wilt.

Eigen gedrag

Tijd om je eigen gedrag eens tegen het licht te houden. Je bedoelingen zijn goed maar het resultaat is een gefrustreerde partner, een boze of teleurgestelde ik en een relatie waarin de nadruk komt te liggen op wat er fout gaat, i.p.v. op wat er goed gaat. Probeer je kritische blik nu eens te laten varen, en verruil deze voor een liefdevolle blik. Bekijk je partner als de persoon die hij/zij is, niet als de persoon waarvan jij vindt dat hij/zij moet zijn. En je zult zien dat je andere dingen gaan opvallen. Dat je kunt genieten van zijn/haar “eigen-aardigheden” i.p.v. ze afkeuren omdat ze afwijken van jouw ideeën.

Liefdevol

Het is een grote beslissing om je leven met iemand door te brengen. Jullie hebben van alle personen die er rond lopen voor elkaar gekozen. Door met een liefdevolle blik naar elkaar te kijken en elkaar in de eigen waarde te laten i.p.v. te vinden dat iemand moet veranderen om jouw liefde waard te zijn, krijg je weer een stuk ontspanning in de relatie. Niemand hoeft op zijn of haar tenen te lopen. Je mag gewoon jezelf zijn. En zijn er conflicten dan is de uitgangshouding van liefde voor elkaar de basis voor een goed gesprek, i.p.v. verwijten die leiden tot een conflict.

Ervaring

Zoals gewoonlijk spreek ik uit eigen ervaring. Denk je maar eens in wat mijn man, getrouwd met mij als coach, allemaal moest veranderen! Ik weet natuurlijk heel goed hoe het moet zijn en zo! Ik heb hem, en mijzelf, na 17 jaar huwelijk eindelijk verlost van mijn kritische blik en kijk nu liefdevol naar hem. En weet je wat? Het voelt veel beter, rustiger en eerlijker ook. Ik ervoer meteen meer liefde en zachtheid naar elkaar toe toen ik stopte met mijn kritische blik. Cliché bewezen:”Verandering begint toch echt bij jezelf!”

[pullquote align=”right”]Nu is de beurt aan jou! Kijk jij liefdevol of kritisch naar je partner? En hoe kijk je naar jezelf?[/pullquote]