In de voorjaarsvakantie waren we aan het skiën. Heerlijk van de berg racen op de mooie brede pistes. Als de piste moeilijk was probeerde ik soms een spoor van iemand anders te volgen maar dat lukte bijna nooit. De bochten van iemand anders zijn vaak net te lang of net te kort, maar niet zo dat het voor jou goed uitkomt. En dat is in het dagelijks leven natuurlijk ook zo.

Eigen pad

Je kunt niet het pad van iemand anders volgen. Je moet je eigen pad maken. Je eigen keuzes. Je kunt kijken naar hoe anderen het doen, je kunt je laten inspireren door anderen, maar je moet zelf je keuzes maken en je acties bepalen en uitvoeren. Zo maak je jouw eigen leven. Op jouw manier.

Point Break

Ook in de film Point Break kwam dat naar voren. Een film over extreme sporters. Je kunt iemand anders volgen, maar op het moment dat je een actie inzet is het jouw actie, jouw keus en de gevolgen zijn ook voor jou. Daarom moet je ook altijd zelf kiezen, zelf beslissen of je iets wilt doen of niet. Je kunt een ander niet de baas maken over jouw leven, over jouw beslissing. De ander doet wat in zijn ogen goed is, voor hem of haar. Dat hoeft niet te betekenen dat dat ook goed is voor jou. Jij blijft verantwoordelijk voor je eigen keuze. En je kunt dus beslissen om iets niet te doen. Nee te zeggen als iets niet goed voelt, of niet bij jou past. En ervoor te gaan als het voor jou goed voelt, ook als een ander het er niet mee eens is.

Zo houd je de controle en de verantwoordelijkheid over jouw leven, en geef je die niet uit handen.

[pullquote align=”right”]Je vaart op je eigen kompas. En dat voelt goed.[/pullquote]