Wat kun je moe worden van keuzestress! Je wikt en je weegt, en zolang je geen beslissing neemt blijf je er in je hoofd mee bezig. Plussen en minnen. Ik doe het! Nee, ik doe het niet! Het voelt als een achtbaan, je wordt volledig heen en weer geslingerd.

Gevoel

Maar: heb je je gevoel wel gevraagd wat je wilt? Vaak maken we keuzes met ons hoofd, en vergeten we ons gevoel erin te betrekken. En dan kun je zomaar een hele rationele weloverwogen beslissing nemen, die toch helemaal niet goed voor je is.

Rationeel

Wij hebben ooit heel rationeel en weloverwogen besloten te verhuizen naar een andere stad. Die lag qua woon-werk verkeer veel gunstiger voor ons allebei en alle plussen kwamen daar uit. Ok√©, een optie genomen op een kavel, helemaal goed. Totdat de makelaar belde om te vragen wanneer we het contract kwamen tekenen. Er schoot een paniekgolf van mijn tenen naar mijn hoofd. “Ik wil helemaal niet tekenen!” Hadden we met alle plussen en minnen een hele rationele keuze gemaakt, maar vergeten het gevoel mee te nemen. En dat gevoel dacht er heel anders over! Gelukkig konden we van onze optie af en is een ander vast heel blij geworden met die kavel. Wij hebben een mooi huis gekocht in de plaats waar we al woonden. Helemaal blij!

Maar wat kun je de mist in gaan als je alleen je hoofd betrekt bij het maken van een beslissing!

Hoe

Maar hoe doe je dat nu? Je gevoel betrekken bij een beslissing?

Door jezelf de vraag te stellen: “Wat wil ik?” of “Wil ik dit?”. Het gaat om het willen, niet om kunnen of andere praktische afwegingen. Je wordt niet gelukkig van kunnen of praktische oplossingen alleen. Je moet iets ook echt willen. Want dan word je er wel gelukkig van!

[pullquote align=”right”]Dus betrek je gevoel bij de beslissing en doe wat je met hoofd en hart wilt. Dan komt het helemaal goed![/pullquote]