De kerstdagen kunnen veel stress opleveren. De aandacht verdelen over ouders en schoonouders. Met een beetje pech wonen ze niet meer in hetzelfde huis en zul je je in nog meer bochten moeten wringen om iedereen te zien en “tevreden te stellen”. En dan zit je bij elkaar, vaak voor langere tijd dan wat je normaal samen doorbrengt. Is het dan nog wel zo gezellig? Of heerst er de nodige onderlinge spanning….

Verbinding

Maar kerst is juist een tijd voor verbinding. Je kunt je vooraf al bedenken wat je nu zo leuk vindt in je familie of schoonfamilie. Ook als het niet al te soepel loopt tussen jullie kun je vast wel bedenken wat je fijn vindt aan de ander, of waar je dankbaar voor bent in die persoon.

Dankbaar

Zonder mijn Indische schoonmoeder was ik nooit geïntroduceerd in de Indische keuken en had ik sommige soorten eten en kroepoek nooit gekend. En nu maak ik haar gerechten, op mijn eigen manier, en heb ik altijd een pan zonnebloemolie klaarstaan om kroepoek in te bakken. En mijn schoonvader maakt de lekkerste saté, en heerlijke sauzen. Dat pik ik ook maar mooi weer mee!

Zo kun je voor iedereen die je treft aan het kerstdiner vast wel iets verzinnen waar je die persoon dankbaar voor bent. En dan heb je meer compassie voor die persoon. Dat maakt het samenzijn waardevol en zo kun je er makkelijker van genieten.

[pullquote align=”right”]Fijne kerst![/pullquote]