Ik vroeg me net af wat er nu eigenlijk lukt van alle voornemens die ik maak. En de bedroevende waarheid is… niet zoveel. Waarom mislukken al mijn voornemens dan? Omdat ze tijd kosten. En alles wat tijd kost kan ik niet opgenomen krijgen in mijn dagritme, alleen de dingen die nauwelijks tijd kosten, die lukken.

Weinig tijd

Ik kwam niet aan fruit eten toe, maar door een peer, kiwi of banaan in mijn ontbijtmuesli te verwerken kost het me nauwelijks tijd, alleen het schillen, en lukt het me wel. ’s Ochtends citroensap drinken, koud afdouchen, flossen met een rubber staafje, dat zijn de nieuwe dingen die wel in mijn routine terecht gekomen zijn.

Veel tijd

Maar yoga, meditatie, dagelijks wandelen met de hond, dat soort dingen lukken me maar zelden. En dat is omdat ze meer tijd kosten. Terwijl ze me zoveel opleveren! Souplesse, rust in mijn hoofd, genieten van het moment, beweging. Daar krijg ik echt een goed gevoel van, het maakt me gelukkiger. En dat is toch echt te moeite en de tijd waard!

Tijd hebben

Maar is tijd nu niet precies datgene wat je hebt? Er zitten 24 uren in een dag en het is aan jou hoe je ze besteedt. Doe je wel eerst je core stability of je yoga-oefeningen voordat je aan je to-do-lijst begint dan voel je je beter over jezelf, dat levert energie op en je bent daarna misschien wel effectiever.

Tijd vrijmaken

Maar meestal hebben we een fikse to-do-lijst, of een grote werkstapel en laten we ons daardoor opslokken. Totdat je het besluit neemt om je eigen wensen echt belangrijk te maken. Dan ga je er ook tijd voor vrijmaken. Zo ga je ook tijd aan jezelf besteden en niet alleen maar aan je moetjes.

Tijd maken

Je kunt ook tijd maken. Echt letterlijk meer uren creëren. Hoe? Door eerder op te staan! Als je altijd om 7 uur opstaat maar je zet nu je wekker om 6.30 uur heb je een half uur tijd gemaakt. Een half uur wat je kunt besteden aan iets helemaal voor jezelf! Luxe! Of noodzaak? Door ’s avonds op je bedtijd te letten en ervoor te zorgen dat je op tijd in je bed ligt, kun je best wat eerder opstaan ’s ochtends, zonder een slaaptekort te krijgen.

Tijd nemen

En als je wel gewoon tijd neemt voor de dingen waar jij blij van wordt, waar jouw hart ligt, dan word je een fijner mens. En gelukkiger. Aan jezelf toekomen is zo belangrijk voor jouw welbevinden. Dus laat je niet opslokken door al je to-do-lijstjes, maar zet jezelf bovenaan. Je zult zien dat je daarna toch nog tijd weet te vinden voor alles wat je ook moet doen.

[pullquote align=”right”]Neem tijd voor wat je wilt, wat je moet doe je toch wel![/pullquote]