Ik weet niet waar het vandaan komt, maar waarom denken wij dat we alles alleen moeten doen? Dat we alles moeten kunnen en dat hulp vragen er niet bij hoort?
Op de basisschool proberen ze de kinderen al te leren dat ze hulp moeten vragen als ze dat nodig hebben. Eerst zelf proberen en als je er niet uitkomt vraag je je buurman of buurvrouw om hulp. Weten zij het ook niet dan vraag je de juf. Prima systeem toch? Waarom doen we het dan zo weinig?

Vragen

Ook als volwassene kun je hulp vragen. Natuurlijk probeer je ergens eerst zelf uit te komen, maar lukt dat niet, dan kun je iemand om hulp vragen. En die hulp is in het grote mensenleven niet het antwoord op een som, maar de grote mensenvragen. Is deze baan goed voor mij? Zal ik wat anders zoeken? Zal ik om salarisverhoging vragen? Past deze relatie wel bij mij? Deze vragen kun je bespreken met mensen die jou goed kennen. Vriendinnen, vrienden, je ouders, broers of zussen.

Klussen

Ook als je praktische klussen hebt die te groot of moeilijk zijn voor jou alleen is het fijn dat vrienden je kunnen helpen. Een verhuizing, verbouwing, trampoline ingraven of het tegelwerk aanpakken in de tuin; grote klussen doe je samen. Natuurlijk kun je dat ook alleen doen. Maar dat is veel meer werk en veel ongezelliger. En als je vriend een grote klus heeft, help jij hem. Zo voelt hulp vragen ook niet ongemakkelijk.

Zijn

Maar soms heb je geen hulp nodig maar juist steun. Bijvoorbeeld in het geval van ziekte of bij overlijden van naasten. Niemand kan iets voor je doen maar ze kunnen er wel voor je zijn. En dat is ook waardevol. Ook de zware dingen hoef je niet alleen te doen, of beter, juist de zware dingen moet je niet alleen willen doen. Het is ook fijn om er voor elkaar te kunnen zijn. Om elkaar te steunen in moeilijke tijden. Dat geeft waarde aan de vriendschap. Want wat heb je aan vrienden als ze er niet voor je zijn als je ze nodig hebt, maar ook andersom, wat betekent een vriendschap als je er geen beroep op doet als je dat nodig hebt?

Samen

Samen huilen heeft iets moois, iets sterks, iets verbindends. Elkaar vasthouden in moeilijke tijden geeft troost en steun en kracht. “Je staat er niet alleen voor. Ik ben bij je.”

[pullquote align=”right”]Weet je wie jouw hulptroepen zijn? En voor wie ben jij er in tijd van nood?[/pullquote]