We hebben elkaar net allemaal weer een Gelukkig Nieuwjaar gewenst. En overal waar je kijkt gaat het over geluk. Tijdschriften, boeken, artikelen en challenges op internet, alles draait om het vinden van Geluk. Maar wat is geluk nu eigenlijk? Wanneer ben je het? En waar word je het van?

Gevoel

Wat is geluk? Het is een gevoel, dus een innerlijke kwestie.

“Het is positief, duurzaam en relatief onafhankelijk van de buitenwereld” zegt de Geluksdoctorandus. Het zit dus in jouw eigen ik. De één ervaart makkelijker geluk dan de ander. Is positiever ingesteld of luchthartiger dan de ander.

Kleine dingen

Geluk zit in de kleine dingen. Echt zo’n tegeltjes wijsheid. Maar dat is niet voor niks. Voor geluk hoef je niks te “doen”. Het is een gevoel dat je elk moment kan “overvallen”. Als je iets moois ziet, als je samen bent met de mensen waar je van houdt, het hoeft niks bijzonders te zijn om een geluksgevoel te kunnen ervaren.

Eigenlijk als je de tijd neemt om in het nu te zijn, ook echt te genieten van wat er nu is, dan kun je een geluksgevoel ervaren. Als je kind op de bank lekker tegen je aan ligt en je beleeft dat moment ook echt, dan voel je geluk. Als je met je hoofd met je werk of de boodschappen bezig bent, dan ervaar je dat moment niet optimaal en komt dat geluksgevoel ook niet boven.

Hart

Geluk zit niet in je hoofd, maar in je hart. Als je vanuit je hart leeft zul je de geluksmomenten ervaren en herkennen.

We gingen laatst op vakantie en moesten even tanken. Nu is een tankstation niet het mooiste plekje op de wereld. Maar we haalden een cappuccino en liepen met de bekers in de hand terug naar de auto waar de kinderen in zaten en de hond en ik ervoer een ontzettend groot geluksgevoel. Zomaar, ineens, bij een tankstation in Duitsland.

Of als ik een tosti maak voor de kids als ze uit school komen. Of wanneer ik een grote pan groentesoep maak als het regent, omdat ik weet dat mijn oudste zoon daar ontzettend van geniet als hij drijfnat thuis is gekomen. Dus zorgen voor anderen geeft ook een geluksgevoel.

En natuurlijk als een coachee weer goed in zijn vel zit en kracht uitstraalt. Dat is bijzonder vervullend.

Tijd

Of met je partner, vrienden of vriendinnen op pad zijn. Leuke dingen doen samen met anderen. De tijd nemen voor elkaar. Daar word ik ook heel gelukkig van.

Dingen

Geluk zit voor mij in mensen. En, vooruit, ook een beetje in dingen. Ik liep laatst ook heel gelukkig achter ons winkelwagentje bij een woonwinkel toen ik allemaal leuke spullen had uitgezocht voor ons huis. En elke keer als ik daar nu naar kijk geniet ik daar weer van. Zorgen voor een mooi, warm en gezellig thuis, ook heel fijn!

Geld

Heel veel dingen waarvan je denkt dat ze je gelukkig gaan maken doen dat in werkelijkheid niet. Ja, een hoog inkomen, vanaf ongeveer 70.000 euro per jaar, geeft financiële rust, zeggen ze, en dat vergemakkelijkt je geluksgevoel natuurlijk. Daarboven maakt het niet meer uit, dan word je er niet gelukkiger van.

Geld helpt dus bij het vinden van geluk. Maar vooral de dingen die geen geld kosten, zoals het genieten van de kleine dingen, tijd nemen voor elkaar en anderen, iets betekenen voor je medemens en genieten van wat je hebt, daar word je gelukkig van!

[pullquote align=”right”]Gelukkig 2019![/pullquote]