Er gebeurt veel in je hoofd. Je kunt je leven beïnvloeden door invloed uit te oefenen op je gedachten. Als je even niet zo lekker in je vel zit kun je jezelf erg naar beneden praten. Het geloof in jezelf helemaal verliezen, jezelf van alles aanpraten en dat geloven. Het liefst kruip je weg in een hoekje en kom je er nooit meer uit. Je wilt opgeven. Stoppen met alles. Maar is dat echt zo?

Opbrengst

Wat leveren deze negatieve gedachten je op? Veel ellende, een slecht gevoel over jezelf en het leven, drama, slachtofferschap, onzekerheid, negatief zelfbeeld, passiviteit. Misschien levert het je ook nog aandacht op van je naasten. Of mag je je onttrekken aan je werk of je huishoudelijke taken. Dat is wel even fijn, maar het voelt vast niet echt goed dat anderen nu jouw taken moeten overnemen. Het kost je ook zomaar een aantal kostbare dagen voordat je weer een beetje licht ziet.

Eigenaarschap

Dit is niet iets wat je alleen maar overkomt. Je hebt er een rol in. Eigenaarschap. Je kunt jezelf afleiden. Leg de focus ergens anders op. Ga naar buiten. Praat met anderen over hun leven, even niet over jou. En gun jezelf één baaldag. Zoek een goede film uit en kruip lekker op de bank met een kleedje en een theetje. Maar stap niet in het zwarte gat. Daar word je echt niet beter van.

Keuze

Je kunt jezelf makkelijk naar beneden praten. Maar dat hoef je niet te doen. Je hebt een keuze. Je kunt jezelf ook een halt toeroepen. Niet meegaan naar beneden, de put in, maar jezelf omhoog praten, de ladder op. Je kunt jezelf aanspreken op dit gedrag. Tegen jezelf zeggen dat je het wel kunt. Dat je wel de moeite waard bent. Jezelf eraan herinneren dat je al van alles gepresteerd hebt in dit leven. Dat je dit soort buien al eerder hebt gehad maar dat ze ook weer voorbij zijn gegaan. Dat het nu misschien even tegenzit maar dat je daar wel weer uit komt.

Veerkracht

Veerkracht, mentaal sterk zijn, positief denken, zelfvertrouwen. Dat hoort daarbij. Want het zit wel eens tegen. Het is niet altijd gemakkelijk. Maar dat wil niet zeggen dat dan meteen alles tegen zit. Of dat het nooit meer makkelijk wordt. Besef je dat ook dit voorbij gaat. Kijk naar de bewijzen van wat je allemaal kunt, waar je goed in bent en waar je trots op mag zijn. Zo vergroot je ook je zelfvertrouwen.

[pullquote align=”right”]Je kunt alles aan wat er op je pad komt. Echt waar! Jij ook![/pullquote]