Het is vaak verleidelijk om als je bezig bent ook bezig te blijven en iets af te maken. Maar is dat wel zo handig? Het lijkt effectief om nog even dit af te maken en daarna rust te nemen. Maar na dit komt dat of er komt weer iets tussendoor. En zo blijf je in de inspanning zitten….

Golven

Het is van belang om inspanning en rust af te wisselen. Te golven, zogezegd. Na een piek komt een dal. Inspanning-ontspanning-inspanning-ontspanning. Dat hoeft niet lang te duren, maar lang genoeg om even bij te tanken en weer fris verder te gaan. Zo blijft je productiviteit hoog en zak je niet langzaam in. Want je denkt wel dat je goed bezig bent, maar zonder rust word je steeds iets minder scherp en gefocust. Dus uiteindelijk kost het meer tijd om een goed resultaat te behalen.

Meestal voel je wel dat je moe wordt, maar denk je:”Nog even dit afmaken.” Dan ga je dus stretchen. Je rekt je inspanningsboog op i.p.v. rust te nemen. En eigenlijk is het moment dat je voelt dat je moe wordt het ideale moment om even een mini-break te nemen. Even een kopje thee halen en opdrinken. En dan weer verder. Zo zorg je goed voor jezelf en je energiebalans. En ook dat voelt goed. Jouw taak is belangrijk, maar jouw gezondheid ook!

[pullquote align=”right”]Gun jezelf dat momentje rust![/pullquote]