van schuldgevoel!

Schuldgevoel…je doet iets en daarna voel je je schuldig….Wanneer heb je last van schuldgevoel? In welke situaties? Als je iets doet voor jezelf ten koste van een ander? Of altijd als je iets leuks doet voor jezelf? Of als je iets niet goed genoeg doet? Of niet doet wat je denkt dat anderen van je verwachten? Of nee zegt tegen iemand? Of voor jezelf opkomt? Of als je niet voldoet aan je eigen maatstaven?

Functie

Wat voor functie heeft jouw schuldgevoel? Wat levert het je op? Meestal een slecht gevoel over iets wat je al gedaan hebt. Wat kun je daar dan nog aan doen? Als de “schade” voor de ander beperkt is kun je die snel repareren met een welgemeend “sorry” en een goedmaak-actie. Zo red je de relatie, dus daar heeft schuldgevoel een functie. Behalve als het te vaak voorkomt, dan helpt sorry ook niet meer…….

Kiezen

Maar meestal is de schade niet bij de ander, maar bij jezelf. Door je eigen gedachten over schuld maak je het leven moeilijk. Dat hoeft echt niet! Vaak is het een kwestie van kiezen. Doe ik iets wel of doe ik het niet? En na je keuze zul je achter de eventuele consequenties moeten staan. Want anders had je het toch beter kunnen laten….In het verleden gebeurt niks meer. Je kunt niet terug om het te veranderen. Je kunt er alleen van leren voor een volgende keer.

Geef je fouten toe

Soms kun je iets op het moment dat het zich voordoet voor jezelf verantwoorden, maar kom je daar later toch op terug. Dan moet je handelen en redden wat er te redden valt. Ik heb ooit een tenniswedstrijd van mijn zoon afgebeld. Het sneeuwde en ik vond het echt belachelijk dat de wedstrijd niet afgelast werd. Ik dacht: “Als zij niet voor mijn kind zorgen, dan moet ik het zelf doen!”. En ik heb hem afgemeld. Op dat moment dacht ik dat ik helemaal gelijk had. Maar even later voelde het heel slecht en draaide mijn maag ervan om. Het was natuurlijk niet aan mij om mijn zoon terug te trekken, andere kinderen kwamen nu voor niks…. Het voelde steeds slechter… ik kon het natuurlijk niet meer goed maken, maar ik heb wel de club gebeld en mijn excuses aangeboden. Gezegd dat ik op dat moment dacht dat ik het goede deed maar dat ik nu inzag dat ik fout zat… Vervelend, het rotgevoel komt nu weer helemaal terug, maar een goede leer voor een volgende keer, dit gebeurt me nooit weer!

Relativeren

Als je je ergens erg schuldig over voelt is het de moeite waard om te onderzoeken of dat gevoel terecht is. Of dat het eigenlijk wel mee valt. Of dat het helemaal niet erg is. Hoe erg is het eigenlijk dat je nee hebt gezegd op de vraag of je een bepaalde functie bij een vereniging wilt vervullen? Of even bent gaan zitten i.p.v. doorwerken? Of onder werktijd naar de maandvoorstelling van je kind op school gaat? Of niet naar dat feestje bent gegaan? Of niet bij je oma of ouders op bezoek bent geweest? Als je nee zegt tegen een functie omdat je er geen tijd voor hebt, is de andere partij beter af. Als jij geen tijd hebt voor die functie maar uit beleefdheid toch ja zegt, lever je geen goed werk af en daar is niemand mee geholpen. Dan kunnen ze beter iemand anders vragen die wel de aandacht aan de functie kan geven die ervoor nodig is. Prima reden toch?

Misschien stel je te hoge eisen aan jezelf die je vervolgens niet kunt waarmaken, en daar voel je je dan weer schuldig over.

[pullquote align=”right”]Stop it! Relativeer, stel je eisen bij en leef je leven zoals jij het wilt en kunt.[/pullquote]