Laatst was er een lezing over geluk bij mij in de buurt. Hij werd gegeven door een wetenschapster, die al jaren bezig was om geluk te onderzoeken. Er kwamen een heleboel grafieken voorbij en dat was waarschijnlijk erg interessant voor de wetenschapster maar niet voor mij. Wat blijkt; 40% van jouw aanleg voor geluk is genetisch bepaald. Daar heb je dus weinig of geen invloed op. De rest, 60%, lag aan je persoonlijke omstandigheden. Helaas geen leidraad “Hoe vind ik geluk, of hoe word ik gelukkig.” Ze had op het eind wel 3 tips:

Tips

1: Schrijf dankbaarheidsbrieven, en geef ze aan de betreffende persoon.
2: Count your blessings: kijk dagelijks naar wat er goed is in jouw leven.
3: Random act of kindness: doe iets leuks voor een ander, zonder bijbedoelingen.

Dat zijn in elk geval een paar tastbare aanwijzingen. Maar volgens mij leiden die alleen tot kortdurend geluk. Als je het gedaan hebt voel je je even gelukkig, maar de volgende dag denk ik niet dat je er nog echt door beïnvloed wordt.

Oefening

Robert Holden had een oefening die volgens mij meer richting geeft. Maak de volgende zinnen af:

Ik ben op mijn gelukkigst als…
Ik voel me het meest tevreden als…
Ik voel me alsof ik mijn passie volg als…
Ik voel me het levendigst als…
Ik heb het meeste plezier als…

Volg je passie

“Follow your joy!” zegt hij. En dat lijkt me een heel goed advies. Als je elke dag bezig bent met dingen die je leuk vindt, die jou blij maken, dan ervaar je een diep gevoel van geluk. De kans dat dat blijvend is, is ook groter. Het helpt je bij tegenslag, en laat je het resultaat loskoppelen van de actie. Je doet iets omdat je het leuk vindt, omdat het jou een goed gevoel geeft, en niet om wat het je eventueel oplevert.

Geluk is niet iets buiten jou, het is iets in jou. Je kunt er dus ook niet naar op zoek. Je hebt het al. Je hoeft er alleen maar aandacht aan te geven. Even stil zijn en op zoek naar het geluksgevoel in jezelf. Als je er even tijd voor neemt weet ik zeker dat je het kunt voelen, diep in jou.

[pullquote align=”right”]Je kunt niet gelukkig worden, alleen gelukkig zijn…[/pullquote]